Tussen droom en werkelijkheid

Gepubliceerd op 15 september 2016 om 00:00

De droom van een crèche, mijn eigen opvoedingsvisie en mijn persoonlijke passie voor kinderen zorgden samen met mijn doorzettingsvermogen dat die droom werd gerealiseerd in 2014. Ik richtte een vennootschap op, plaatste een nieuwbouw en vond een fijn, bekwaam team om mee te werken. Vanaf de start mochten we veel kinderen verwelkomen. De onverwachte controles van de zorginspectie van de overheid zijn erg positief. De ouders zijn tevreden over onze aanpak en de kinderen kan ik dagelijks zien ontwikkelen en groeien. En toch worstel ik enorm ...

Mijn droom staat er nu en het loopt goed. En toch ga ik niet elke dag fluitend naar het werk. Wat ik in mijn droom nooit gezien heb, zijn de stapels papierwerk waar ik me als verantwoordelijke moet doorheen werken. Beslissingen, soms erg moeilijke, die ik moet nemen om alles rendabel en haalbaar voor iedereen te houden, ook al strookt het niet altijd honderd procent met mijn visie. De vele vergaderingen waar ik geacht word aanwezig te zijn om mijn kinderdagverblijf te vertegenwoordigen. De vele puzzels van de planningen van zowel de kinderen als personeel waar ik uren zoet mee bent. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Neen, in mijn droom zag ik mezelf bezig met het ondersteunen in de leefgroepen zelf, bij de kinderen. Ik zag me het team pedagogisch begeleiden om hen nog krachtiger te maken om kwaliteitsvolle opvang te bieden. Immers hiervoor heb ik jarenlang gestudeerd. Samen met de kinderen activiteiten ondernemen om hun ontwikkeling te stimuleren, dat leek me nog het fijnste van allemaal.

 

Alleen blijkt die droom ver te staan van de werkelijkheid. In het echte leven zit ik meer op mijn bureau dan me lief is. Ik kom wel dagelijks in alle groepen en ken alle kinderen persoonlijk, maar samen activiteiten ondernemen is er niet bij. Gerichte pedagogische ondersteuning in de groep is vaak een utopie, het papierwerk ligt immers te wachten. Langzaam maar zeker voel ik mijn energie wegvloeien. Ik ervaar momenteel aan den lijve dat er een groot verschil is tussen een droom en de werkelijkheid. De vraag is wat ga ik hier nu mee doen?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.