Is de lat hoog leggen voor jezelf, een beschermingsmechanisme?

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 10:00

JA, perfectionisme, net als pleasegedrag zijn beschermingsmechanismen. Het zijn patronen in je denken en gedrag die je onbewust als kind je eigen hebt gemaakt omdat je niet de liefde voelde of de trotsheid kreeg die je als kind nodig had. En dit zegt niks over je ouders en of ze het al dan niet goed hebben gedaan in jouw opvoeding. Of over die leerkracht die goed bedoelt zei dat jij beter kon.

Elk mens, elk kind is anders en heeft andere behoeftes. Elke persoon ervaart liefde op een andere manier. Alleen kan het zijn dat wat jij als kind nodig had om de liefde en trotsheid van je ouders te voelen, dat dit net de manier was die zij jou (op dat moment) niet konden geven. Jij voelde je niet gezien, jij had het gevoel dat je niet goed genoeg was, dat dat wat je deed niet goed genoeg was. En jij ging nog beter je best doen, de lat hoger leggen en nog meer zorgen voor anderen. Je beschermingsmechanismen zorgen er dus voor dat je niet nog meer pijn, teleurstelling en afwijzing kon voelen.

 

 

 

Jij deed zo je best dat je er nu stilaan zo moe van wordt dat je het nu niet meer trekt, maar je weet niet hoe het anders te doen want je hebt het niet anders geleerd. Je houdt nog steeds zoveel ballen tegelijk in de lucht en wil dat allemaal ook heel goed doen. Je voelt je schuldig als je anderen niet helpt en wil zeker niemand teleurstellen door fouten te maken. Alleen de enige die je momenteel teleurstelt, ben jij zelf. Want je hebt geen energie meer wanneer je eindelijk eens een vrij moment hebt. Je ben emotioneler dan anders omdat je zo moe bent. Je bent meestal gespannen in je lijf omdat je toch maar niks wil vergeten omdat er nog een berg werk ligt te wachten.

Kortom, je legt de lat voor jezelf erg hoog. Je doet heel veel en dat wat je doet, wil je ook nog graag heel goed doen. Je maakt niet graag fouten. Er lijkt nu helemaal geen ruimte meer voor rust of voor jezelf te zijn.

Dit kan en mag anders. En je hoeft dit niet alleen te doen. Via familieopstellingen en persoonlijke begeleiding kan dit echt veranderen zodat jij weer meer jezelf wordt en terug gelukkiger in het leven kan staan.

Wil jij hier meer over weten en/of kijken hoe het voor jou anders kan of wil je een individuele familieopstelling doen, neem dan contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

https://www.echtmezelf.be/kennismaking-of-coachingsgesprek-boeken 

 

En wil je hier echt mee aan de slag om op korte tijd dit te veranderen in een kleine groep met 4 andere gelijkgestemde vrouwen, dan zijn de twee trainingsdagen ‘Echt verandering brengen in perfectionisme en pleasegedrag’ iets voor jou:

https://www.echtmezelf.be/trainingsdagen-om-perfectionisme-en-pleasegedrag-aan-te-pakken 

 

Twijfel niet om me te contacteren wanneer je nog vragen hebt:

📞 0479 712 140

📩 info@echtmezelf.be

 

Fijn weekend!

Ann

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.