Gebrek aan daadkracht

Gepubliceerd op 12 maart 2018 om 17:25

Mensen die in een burn-out zitten of depressief zijn, krijgen vaak van anderen en/of van hun professionele begeleiders te horen om dingen te ondernemen om zo hun energiepeil op te krikken. Ga naar buiten, geniet van de natuur. Pak terug een oude hobby op. Spreek af met een vriendin. Lees een boek of ga wat sporten.

Allemaal goed bedoelt, daar ben ik van overtuigd. Alleen dingen doen (en zeker buitenshuis) was het laatste waar ik zin in had in de beginfase.

Het ontbrak me letterlijk beide keren aan de energie/zin om ook maar iets uit te voeren. Door die goede raad voelde ik me zelfs ook nog beschaamd omdat ik dat niet kon of wilde. Het haalde me nog meer onderuit in plaats van te stimuleren. Rust en stilte was wat ik in die beginmaanden vooral nodig had.

Trouwens, als ik dan een beetje energie vond, wat zou ik dan doen? Wat vond ik nog leuk? Waar kreeg ik eigenlijk energie van? Wat deed me deugd? Ik kon er niet op antwoorden en dat gaf me zo’n ontredderd gevoel. Niet weten wat je zelf wilt is erg emotioneel om vast te stellen bij jezelf.

Uiteindelijk probeerde ik dan maar eens een boek te lezen, om dan na de eerste bladzijden vast te stellen dat ik me totaal niet kon concentreren. Ik onthield geen letter van wat er stond. En dat terwijl ik normaal boeken verslind bij de vleet en ze zelfs achteraf tot in detail kan navertellen.

Dan probeerde ik toch maar eens een beetje energie te steken in koken. Iets wat ik normaal leuk vind als ik wat kan experimenteren met verschillende ingrediënten. Maar nu liet ik de aardappelen aanbranden omdat ik vergeten was dat ik eten op het vuur staan had. Mijn geheugen was in die tijd een zeef. Niets kon ik onthouden. En dat was natuurlijk weer iets om me over te frusteren, weer iets wat ik niet kon.

Op een gegeven moment heb ik het opgegeven om iets te ondernemen. Rust had ik eerst nodig en dan zou ik zelf wel voelen wanneer ik klaar was om iets te doen om mijn eigen energiebronnen te ontdekken. En dat was ook zo.

Ondertussen zijn we al wat maanden verder en heb ik soms energie/zin om op zoek te gaan naar wat me boeit of energie geeft. Stilaan ontstaat een beetje daadkracht om dingen op te pakken zonder dat ik er achteraf totaal uitgeput van ben. Wel doe ik nog liefst dingen samen met anderen als het buitenshuis is. Alleen de wereld in, vind ik vaak nog moeilijk. Vooral drukte en vele vragen van anderen schrikken me nog af.

Maar hier thuis heb ik al wel wat dingen, zelfs nieuwe zaken (vaak creatief) ontdekt die ik leuk vind en die me ofwel rust ofwel energie geven. Deze wil ik in deze blog ook graag met je delen, misschien vind je als je er zelf klaar voor bent, nog wel een leuk idee tussen. En ondertussen blijft dit ook nog een uitdaging voor mezelf om hier verder verder in te groeien en te ontdekken op mijn tempo.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.